Erdogan eist volledige controle over bestrijding coronavirus in Turkije

02/04/2020
 
De Turkse president Erdogan heeft de bankrekeningen van de drie grote Turkse steden Ankara, Istanboel en Izmir laten blokkeren. Hij beschuldigt de steden ervan de coronacrisis aan te wenden om een parallelle staat te creëren.
 
President Erdogan is afgelopen maandag een inzamelingsactie onder de Turkse bevolking begonnen om geld bij elkaar te krijgen voor de strijd tegen het coronavirus. De drie genoemde steden waren vorige week al met een soortgelijk project begonnen met als doel degenen die het meeste lijden financieel te helpen. Maar Erdogan is daar dus niet content mee. 'De logica van deze campagnes is een staat binnen de staat te creëren. Niemand heeft het recht dat te doen en de wet verbiedt het', aldus Erdogan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de blokkering daarop feitelijk doorgevoerd.
 
De drie steden worden alle geregeerd door de verenigde oppositie die dan ook politieke motieven in deze zet van Erdogan ziet. Volgens de steden kunnen zij de noden van de lokale bevolking beter inschatten dan de regering. Istanboel is een gerechtelijke procedure gestart tegen de blokkering van hun bankrekening. 
 
De Turkse coronacijfers waren op woensdag 1 april als volgt: 15.679 besmettingen, 277 doden en 333 herstelde patiënten.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 02/04/2020 - ...