Oost-Europa pakt uitbraak coronavirus drastischer aan dan meeste West-Europese landen

09/03/2020
 
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus lag in China gisteren op 40. Het laagste aantal sinds januari. China lijkt de uitbraak dus onder controle te hebben. Overal elders in de wereld neemt het aantal besmettingen voorlopig alleen maar toe. In zowel Frankrijk als Duitsland ligt het aantal nu ruim boven de 1.000. In grote delen van Frankrijk zijn vanaf vandaag restrictieve maatregelen van kracht. Scholen sluiten, samenkomsten van meer dan 50 mensen zijn verboden. Hoe reageren de Oost-Europese landen?
 
Zowel in Bulgarije als Roemenië ligt het aantal besmettingen nog erg laag. Bulgarije meldde gisteren de eerste vier officiële gevallen, Roemenië telde er gisteren 15. Daar is het virus al langer vastgesteld. Toch hebben de regeringen in deze landen nu al drastische maatregelen genomen om een verdere verspreiding proberen te voorkomen. In Bulgarije zijn alle indooractiviteiten afgelast. Daaronder vallen ook voorstellingen in theaters en bioscopen. De Bulgaarse minister van Volksgezondheid vindt het gezondheidsrisico te groot wanneer 400 tot 500 mensen zich in één ruimte bevinden. Voetbalwedstrijden in de buitenlucht gaan wel door, maar dan zonder publiek. In Roemenië zijn alle evenementen met meer dan 1.000 mensen verboden. Voor alle overige evenementen moet vooraf toestemming worden gevraagd aan de lokale autoriteiten. Ziekenhuizen mogen geen bezoekers meer binnenlaten.
 
En dan nog dit: volgens professor Johan Neyts van de KU Leuven bestond in 2003, ten tijde van de SARS-uitbraak, de mogelijkheid een medicijn tegen het coronavirus te maken (SARS is één van de zes bekende coronavirussen, red.). Dat zou toen een investering van tussen de 200 en 300 miljoen euro hebben gekost. Vanwege politieke en economische redenen heeft geen enkele regering dat toen opgepakt. Dit zegt hij in een interview met L'Echo (in het Frans).
 
Copyright tekst: Johan Peters, 09/03/2020 - ...