Europese Commissie komt op 13 mei met richtlijnen inzake reizen tijdens zomervakantie

07/05/2020
 
Er is geen persconferentie van Sophie Wilmès in België of Mark Rutte in Nederland waarop niet de vrag wordt gesteld: 'Kunnen nog op vakantie binnen Europa deze zomer ondanks corona?' Het antwoord op die vraag moet woensdag 13 mei voor een groot deel van de Europese Commissie komen die dan over het Europese toerismeseizoen vergadert. Dat meldt de site Euractiv.com dat zegt een intern document hierover te hebben ingezien.
 
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft samen met de meest betrokken eurocommissarissen een lijst van onderwerpen opgesteld waarvoor ze op woensdag 13 mei richtlijnen willen uitvaardigen richting de Europese landen die uit hun lockdown komen. Doel van de richtlijnen is het toerismeseizoen in Europa niet helemaal verloren te laten gaan.
 
Concreet staan volgende week woensdag de volgende gespreksonderwerpen op de agenda: hoe over het toerisme te communiceren, gezondheids- en veiligheidsprotocollen voor hotels en overige belangrijke toeristische voorzieningen, richtlijnen voor veilig passagierstransport, richtlijnen voor het opheffen van de grensblokkades, wat te doen met het verbod op niet-essentiële vluchten naar de EU en reisvouchers als alternatief voor mensen die hun reis hebben afgezegd vanwege de coronacrisis. Het zou kunnen dat Von der Leyen op het laatste moment veranderingen aanbrengt in deze lijst van gespreksonderwerpen. Op maandag 27 april hielden negen landen in Zuid-Europa en op de Balkan al een videoconferentie over hoe zij het toerismeseizoen weer op gang willen trekken na de geleidelijke beëindiging van hun lockdowns.
 
Het toerisme is normaal goed voor zo'n 10% van het bruto binnenlands product, opgeteld voor alle landen binnen de EU, maar het zou door de uitbraak van het coronavirus dit jaar 400 miljard euro verlies kunnen lijden. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Margrethe Vestager zei afgelopen maandag voor het EP echter dat zij het toerismeseizoen 2020 niet als verloren beschouwt.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 07/05/2020 - ...
 

  Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft