Man achter Zweedse coronastrategie erkent fouten in aanpak

03/06/2020
 
Anders Tegnell, de Zweedse epidemioloog die verantwoordelijk is voor het bestrijden van het coronavirus via de groepsimmuniteit strategie, heeft in een radio interview toegegeven dat die aanpak tot te veel doden heeft geleid. Hij zou nu voor een mix tussen groepsimmuniteit en een strenge lockdown kiezen.
 
Tegnell koos ervoor Zweden niet op slot te doen, maar het normale leven zoveel mogelijk door te laten gaan. Bijeenkomsten van meer dan 50 mensen zijn verboden. Cafés, restaurants, (sport)scholen en winkels zijn wel altijd opengebleven. Ook thuiswerken, is geen standaard geworden in Zweden.
 
Momenteel telt Zweden 43 coronadoden per 100.000 inwoners. Daarmee behoort het tot de landen met de grootste sterfte door het coronavirus. Buurlanden Denemarken, Noorwegen en Finland tellen veel minder doden. 'Er is duidelijk ruimte voor verbetering kijkend naar wat we tot nu toe hebben gedaan', aldus Tegnell op de radio.
 
Tegnell had de volle steun van de Zweden en de Zweedse regering, maar die steun is aan het afbrokkelen. Onder de bevolking en in het parlement. De Zweden zien dat in de buurlanden de maatregelen worden teruggeschroefd nu het virus er zo goed als uitgeraasd is. In Zweden blijft daarentegen het aantal nieuwe besmettingen en doden nog dagelijks stijgen. Volgens de laatste cijfers zijn er nu meer dan 38.000 besmettingen vastgesteld en het dodental ligt op 4.468.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 03/06/2020 - ...
 

        Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft