Mensen met corona infectie zijn in de eerste vijf dagen het meest besmettelijk

20/11/2020
 
Wie besmet is met het coronavirus is gedurende de eerste vijf dagen van de besmetting het meest besmettelijk voor zijn/haar omgeving. Dit blijkt uit Brits onderzoek.
 
Onderzoekers van de University of St Andrews onderzochten 79 wereldwijde studies inzake besmette mensen met symptomen die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Uit die onderzoeken komt naar voren dat iemand die besmet is het virus gedurende de eerste vijf dagen het meest kan overdragen. Dan hebben zij namelijk de meeste actieve virusdeeltjes in hun keel. Actieve virusdeeltjes werden nog tot na negen dagen na het begin van de symptomen gevonden. Inactieve virusdeeltjes komen zelfs tot na 17 dagen nog voor bij patiënten,  maar na negen dagen zijn Covid-19 patiënten zeer waarschijnlijk niet meer besmettelijk. Overigens kunnen mensen ook besmettelijk zijn wanneer ze zelf geen klachten hebben.
 
De onderzoeksresultaten tonen het belang van een vroegtijdige isolatie, ook al gaat het om milde klachten. Omdat niet iedereen daartoe in staat is of wil zijn, pleiten de onderzoekers ervoor daar nog meer aandacht aan te schenken.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 20/11/2020 - ...
 

        Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft