Oceanen raken vervuild met covid afval

10/11/2021
 
Mondmaskers, plastic gezichtsbeschermers, medische handschoenen. Op het moment dat deze niet meer kunnen worden gebruikt omwille van de hygiëne gooien we ze weg. Veel van dit covid afval belandt echter op de verkeerde plekken: in de oceanen. Tot nu toe gaat het al om meer dan 25.000 ton dat in de oceanen rond drijft. 
 
Onderzoekers van Nanjing University en de University of California komen met dit cijfer. Zij hebben het berekend door naar de afvalproductie te kijken vanaf het begin van de pandemie in 2020 t/m augustus 2021. In die periode waren 193 landen goed voor 8,4 miljoen ton plastic covid afval. Ziekenhuizen zijn logischerwijs verantwoordelijk voor de grootste afvalhoop, maar ook e-commerce bedrijven als Amazon dragen stevig bij aan de afvalberg. In het laatste geval gaat het dan niet alleen om beschermingsproducten, maar ook om plastic verpakkingen van producten die we online shoppen.
 
De rijke westerse landen verwerken het afval over het algemeen op een milieuvriendelijke manier. In de armere landen daarentegen geraakt het afval veelvuldig in de rivieren die het afval op hun beurt weer transporteren naar de oceanen. De Arctische Oceaan of Noordelijke IJszee fungeert als uiteindelijke definitieve afvalput. De landen in Azië blijken de grootste boosdoener met 46,3% covid gerelateerd afval dat in de rivieren terechtkomt. 
 
De onderzoekers verwachten dat het meeste afval binnen drie à vier jaar aanspoelt op de stranden. De rest blijft in de oceanen drijven of zakt naar de bodem.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 10/11/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft