Rechter Florida: cruisemaatschappijen mogen volledige vaccinactie van passagiers vragen

09/08/2021
 
De Noorse cruiserederij Norwegian Cruise Line, onderdeel van Oceania Cruises and Regent Seven Seas Cruises, mag van haar passagiers en bemanningsleden vragen dat zij volledig gevaccineerd zijn bij het aan boord gaan. Dat bepaalde districtsrechter Kathleen M. Williams in Miami in een kort geding dat de rederij had aangespannen tegen de gouverneur van Florida, Ron DeSantis.
 
Sinds de rederijen hun cruises wereldwijd weer mochten opstarten, geldt in de VS de regel dat minstens 95% van de passagiers en de bemanningsleden gevaccineerd moeten zijn tegen het coronavirus. Die regel is er gekomen op advies van de Centers for Disease Control (CDC). Norwegian Cruise Line gaat nog een stap verder en vraagt van al haar passagiers en bemanningsleden volledige vaccinatie. Zowel het advies van de CDC als het beleid van de Noorse rederij zijn echter tegen de zin van de Republikeinse gouverneur Ron DeSantis die niet veel wil weten van coronamaatregelen.
 
DeSantis voerde daarom een wet in Florida in die het ondernemingen verbiedt om vaccinatie als voorwaarde te stellen bij het verlenen van diensten. Ze mogen technisch gezien wel nog vragen naar de vaccinatiestatus van hun klanten. Dat was voor Norwegian Cruise Line echter onvoldoende waarop de cruiserederij naar de rechter stapte. Zij gaf de rederij zondag gelijk met als motivering dat op federaal niveau de wet in Florida niet van toepassing is. Precies het argument dat de rederij had ingebracht. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 09/08/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft