Cycloon Amphan vandaag aan land in India en Bangladesh

20/05/2020
 
India en Bangladesh maken zich gereed voor cycloon Amphan. Naar verwachting komt deze vanmiddag of vanavond aan land. De cycloon zal veel regen en hevige windstoten (tot 185 km/uur) veroorzaken.
 
Miljoenen mensen zijn ondertussen al geĆ«vacueerd. Dat gaat niet zonder problemen. Velen willen niet met een grote menigte in schuilplaatsen zitten uit angst dan het coronavirus op te lopen. Er zijn bovendien te weinig schuilplaatsen beschikbaar. Daar komt bij dat tienduizenden migrantenarbeiders vanuit de steden terugkeren naar hun dorpen. 
 
Amphan is de eerste superstorm van dit seizoen en één van de zwaarste in de afgelopen tien jaar. Amphan zou vloedgolven van 3 tot 5 meter kunnen veroorzaken. 
 
Handig om te weten: waarom wordt Amphan een cycloon genoemd en geen orkaan of tyfoon? Dat heeft te maken met de geografische locatie. Ze zijn eigenlijk alle drie hetzelfde. Cyclonen komen voor in de regio van de Stille Zuidzee en de Indische Oceaan. Orkanen situeren zich in de regio Noord-Atlantische Oceaan en de Noordoostelijke Stille Oceaan. Tyfonen, ten slotte, vind je in het gebied van de Noordwestelijke Stille Oceaan.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 20/05/2020 - ...
 

      Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft