'Roemenië, Moldavië en Bulgarije zouden aparte defensiestructuur moeten opzetten'

15/11/2022
 
Afbeelding invoegen
 
Alle ogen in het Westen zijn momenteel gericht op de Oekraïense successen in hun oorlog met de Russen. Wat de uitkomst van die oorlog ook zal zijn: Poetin blijft een gevaar voor zijn directe buurlanden. Moldavië, Roemenië en Bulgarije niet in het minst. Omdat Moldavië noch NAVO)-lid noch EU-lid is, pleit Seth Cropsey in een opinieartikel in The Hill ervoor dat de drie landen een eigen defensiesysteem opzetten, met behulp van de Amerikanen.
 
Cropsey is een voormalig marineofficier en oprichter en voorzitter van het Yorktown Institute. Dat houdt zich bezig met het bestuderen van de militaire gevaren voor de VS en dan met name de rol die de Amerikaanse marine ter verdediging erin speelt. In zijn lange artikel schetst Cropsey eerst de geschiedenis van Moldavië en de afhankelijke energiesituatie waarin het land zich nu bevindt. Moldavië is voor 70% van zijn elektriciteitsvoorziening afhankelijk van de afgescheurde regio Transnistrië dat onder Russisch gezag staat. Transnistrië is op 1 november gestopt met het leveren van elektriciteit. Oekraïne, de andere leverancier, deed dat al in oktober. Momenteel garandeert Roemenië de elektriciteitsvoorziening voor Moldavië.
 
Het land bevindt zich dus in een lastige positie. Ook geopolitiek. De Russen willen Moldavië het liefst weer zo snel mogelijk tot hun territorium maken. De bevolking (het overgrote deel althans) en president Maia Sandu zijn echter pro Westen. Hoe zorgt het kleine Moldavië ervoor dat het zijn onafhankelijkheid behoudt? Cropsey ziet in zijn opiniestuk de oplossing in een politieke defensiestructuur tussen Moldavië en de buurlanden Roemenië en Bulgarije. Met ondersteuning van de Amerikanen. Die defensiestructuur zou dan buiten de EU en zelfs buiten de NAVO moeten vallen. De Moldavische grondwet stelt dat het land neutraal is. Het is dus geen NAVO-lid, maar werkt er wel mee samen in vredesmissies. 
 
Het belangrijkste argument voor een aparte defensiestructuur is naast de neutraliteit volgens Cropsey vooral dat de EU, en met name Duitsland, te weinig aandacht heeft voor de geopolitieke situatie in Zuidoost-Europa. De belangen van Moldavië liggen daarom niet alleen in een toetreding tot de EU op lange termijn, maar ook in een trans-Atlantisch bondgenootschap met de VS. De waarde voor de VS van zo'n structuur behoeft hier verder geen toelichting. 
 
Overigens heeft de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, ook gepleit voor een nieuwe defensiestructuur om Moldavië beter te beschermen tegen Russische agressie. Zij deed dat op bezoek in de Moldavische hoofdstad Chisinau. Het verschil met Cropsey zijn idee is dat Metsola het binnen de NAVO wil verwezenlijken.
 
Dit artikel is gebaseerd op de publicatie van Seth Cropsey in The Hill en een artikel daarover op de site Romania-Insider. Waarvan ik ook de afbeelding heb overgenomen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 15/11/2022 - ...