'Democratische noodtoestand' op Balkan en in Centraal- en Oost-Europa

11/06/2020
 
De democratie stond al onder druk op de Balkan en in Centraal- en Oost-Europa. De coronacrisis heeft de situatie alleen nog maar verergerd. Dat is de belangrijkste conclusie in het eerste jaarrapport van Reporting Democracy, een journalistiek platform waarin zo'n 100 journalisten uit de regio crossmediaal samenwerken.
 
De coronacrisis heeft het democratische gehalte van de regeringen in de regio geen goed gedaan, zo valt in het jaarrapport te lezen. Was er voor de corona uitbraak sprake van 'een allergie voor goed bestuur en verminderde immuniteit tegen populistische excessen', na de coronacrisis is in enkele betrokken landen sprake van een 'democratische noodtoestand'. Signalen die daarbij in de gaten moeten worden gehouden, zijn bijvoorbeeld autocratische regimes, aanvallen op transparantie en mediavrijheid, geen respect voor de wet en geopolitieke spanningen.
 
Het enige lichtpuntje in het jaarrapport is Slowakije. Na de presidentsverkiezingen in 2019 waarbij Zuzana Čaputová de eerste vrouwelijke president van Slowakije werd, is het land bezig schoon schip te maken met het verrotte rechtssysteem en vaart het een pro-Europese koers. Slowakije wist ook het aantal coronadoden laag te houden zonder te veel in te grijpen in het leven van de burgers. De overige landen die in het rapport aan bod komen - van Polen tot Albanië, van de Tsjechische Republiek tot Servië etc. - komen er met een minder gunstige beoordeling vanaf. Overal zien de auteurs van het rapport een tendens naar concentratie van de politieke macht, ondanks protesten van de bevolking. In 2019 bijvoorbeeld in Roemenië en Montenegro. In mei 2020 nog in Kosovo. 
 
Het rapport heet voluit Democracy after Coronavirus en kun je via deze link inkijken. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 11/06/2020 - ...
 

        Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft