Wisselend beeld coronasituatie op de Balkan en in Centraal - en Oost-Europa

23/02/2021
 
De toestand in de Balkanlanden en in Centraal- en Oost-Europa inzake het coronavirus geeft een wisselend beeld te zien. Sommige landen zijn op weg naar of zitten in de gevreesde derde golf. Andere landen doen het beter. Er wordt ook overal gevaccineerd, al gaat ook dat niet op gelijke snelheid.
 
Op de Balkan is Servië koploper in het vaccineren van de bevolking. Van de bijna zeven miljoen Serviërs zijn er al meer dan één miljoen gevaccineerd. Vaccinaties gebeuren met het Russische Sputnik vaccin, terwijl Servië ook op een Chinees vaccin wacht. Tegelijkertijd is er echter ook een stijging in het aantal nieuwe besmettingen in de grote steden. In Kroatië ligt het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen lager dan in december en januari. In Bulgarije ziet men de laatste anderhalve week juist weer een stijging. In Kosovo, Albanië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina stijgt het aantal besmettingen weer en vinden nog maar mondjesmaat vaccinaties plaats.
 
Ook de landen in Centraal- en Oost-Europa geven een wisselend beeld te zien. Hongarije en Polen zitten in de derde golf. De Hongaarse premier Orban noemt de situatie in zijn land 'erg gevaarlijk'. Vaccineren, doet Hongarije met het Russische en Chinese vaccin, maar dat verloopt traag. Eenzelfde verhaal over stijgende aantallen besmettingen en traag verlopende vaccinatie valt te horen vanuit Polen en Slowakije. Roemenië vormt de uitzondering. Na maanden met dagelijks meer dan 10.000 nieuwe besmettingen liggen de aantallen de laatste weken op dagelijks tussen de 2.000 en 3.000 nieuwe besmettingen. Zo'n 800.000 mensen, op een bevolking van 19 miljoen, heeft tenminste één keer een vaccinatie ontvangen. Roemenië vaccineert alleen met het Pfizer - en Moderna vaccin.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 23/02/2021 - ...
 
 

  Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft