Eerste prototype Europese Gezondheidspas gepresenteerd

29/03/2021
 
Eurocommissaris voor de Interne Markt en hoofd van de vaccinatie task force van de Europese Commissie Thierry Breton presenteerde gisteren (zondag) het eerste prototype van de Europese Gezondheidspas of officieel het (Digitale) Groene Certificaat. Hiermee wil de Commissie het reizen binnen de EU deze zomer faciliteren, terwijl de vaccinatiecampagnes dan nog volop bezig zullen zijn.
 
Het Groene Certificaat komt zowel in een digitale versie op de Smartphone als in papieren versie beschikbaar. Digitaal bevat het een QR-code, land van herkomst en of de persoon al dan niet is gevaccineerd of reeds corona heeft gehad. Op het papieren document worden vermeld naam en geboortejaar, het nummer van de pas gekoppeld aan een QR-code en of je al gevaccineerd bent of reeds corona hebt gehad of niet. Voor wie deze zomer nog niet is gevaccineerd en ook niet ziek is geweest, kan een land een PCR-test eisen voordat de reiziger er binnen mag. Ook de status van die PCR-test wordt dan vermeld op de Europese Gezondheidspas.
 
De Europese Commissie wil de Gezondheidspas op 15 juni in heel de EU implementeren. De vaccinatiecampagne moet dan in alle 27 lidstaten voldoende ver gevorderd zijn om veilig reizen te garanderen. Met de Gezondheidspas wil de Commissie ervoor zorgen dat de toeristische sector waar landen als Spanje, Portugal en Griekenland voor een groot deel economisch afhankelijk van zijn een 'redelijk normaal zomerseizoen' zal kennen. Nog volgens Breton zijn er in juli 420 miljoen dosissen vaccin voor de EU-burgers beschikbaar.
 
Het Europees Parlement zal het voorstel van de Commissie voor de Gezondheidspas versneld behandelen zodat de datum van invoering inderdaad op 15 juni kan worden vastgesteld.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 29/03/2021 - ...