Regering Montenegro en Servisch Orthodoxe Kerk proberen dispuut bij te leggen

15/02/2020
 
Het hoofd van de Servisch Orthodoxe Kerk in Montenegro heeft afgelopen week een eerste gesprek gevoerd met premier Dusko Markovic over de omstreden wet inzake de registratie van religieuze gebouwen en bezittingen. Een eerder artikel over de protesten tegen deze wet is gepubliceerd op 18 januari.
 
De Servisch Orthodoxe Kerk wil dat het deel van de wet dat stelt dat kerken verplicht hun vastgoed moeten registreren helemaal wordt teruggedraaid, maar daar begint de Montenegrijnse regering niet aan. Als alternatief heeft het hoofd van de kerk nu een aantal wijzigingen voorgesteld die de regering zou kunnen doorvoeren. De regering houdt echt vast aan de wet zoals deze nu is. Veel heeft het eerste gesprek dus niet opgeleverd.
 
Nog steeds vinden twee keer per week door heel het land demonstraties tegen de wet plaats, georganiseerd door priesters van de Servisch Orthodoxe Kerk. Ook pro-Russische groeperingen en pro-Servië politieke partijen nemen eraan deel. Montenegro scheidde zich in 2006 definitief af van Servië, maar de Serviërs vormen nog steeds een belangrijke minderheid in het land. 
 
Copyright: Johan Peters, 15/02/2020 - ...