Oorzaak massale vissterfte in Oder nog steeds een raadsel

15/08/2022
 
De massale vissterfte in de rivier de Oder, die door Polen en Duitsland naar de Baltische Zee stroomt, blijft een raadsel. De Poolse minister van Milieu Anna Moskwa zegt dat er na onderzoek geen aanwijzingen zijn voor vergiftiging door kwik, zoals eerste gedacht. Wel blijken de vissen een hoog zoutgehalte te hebben. 
 
Het staat vast dat de verontreiniging van de rivier in Polen heeft plaatsgevonden. De Poolse premier Mateusz Morawiecki houdt het erop dat grote hoeveelheden chemisch afval in de rivier moeten zijn gedumpt. Het gaat volgens hem jaren kosten voordat het ecosysteem in de rivier zich volledig heeft hersteld. Hij beloofde al het mogelijke te zullen doen om de milieuschade zoveel mogelijk te beperken. Polen heeft ondertussen een beloning van 220.000 euro uitgeloofd voor de degene die de vervuiler kan aanwijzen.
 
Ook de Duitsers uitten zich geschokt door de ramp. De burgemeester van het plaatsje Schwedt dat aan de Oder ligt, spreekt van een 'ecologische ramp op ongekende schaal'. Duitse onderzoekers hebben eveneens grote hoeveelheden zout in de dode vissen aangetroffen. Maar dat kan volgens hun niet de totale verklaring van de vissterfte zijn.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 15/08/2022 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft