Doomsday Clock is stil blijven staan op 100 seconden voor middernacht

28/01/2021
 
Vorig jaar stond de zogenaamde Doomsday Clock (uitleg) op 100 seconden voor middernacht. Precies een jaar later blijkt de klok op precies dezelfde tijd stil te zijn blijven staan. De wetenschappers achter de klok zagen dan ook geen hoopvolle ontwikkelingen in 2021.
 
De coronapandemie, de klimaatverandering, de blijvende nucleaire dreiging en fake nieuws zorgden ervoor dat de klok niet achteruit of vooruit ging. De coronapandemie legde volgens de wetenschappers pijnlijk bloot dat landen niet bereid en niet in staat zijn samen te werken in het geval van een internationale crisis. De klimaatverandering zette zich ook in 2020 voort zonder afdoende maatregelen. De VS en Rusland, de twee grootste kernmachten, kunnen elkaar nog steeds vele malen vernietigen met kernwapens. Een klein foutje is daarbij voldoende. Fake nieuws, ten slotte, draagt bij aan een groter gevoel van onveiligheid in de wereld.
 
Het jaar 2021 begon met lichtpuntjes. De pas geïnstalleerde Amerikaanse president Joe Biden heeft het New Start Verdrag met Rusland uit 2010 deze week verlengd. De wetenschappers waarschuwen echter voor de voorgenomen modernisering van nucleaire wapens. Verder roepen ze Biden op weer deel te nemen aan het Iran akkoord uit 2015 (wat hij heeft aangegeven al van plan te zijn, red.). Wat het klimaat betreft, juichen de wetenschappers de beslissing van Biden toe om de VS weer te binden aan het Parijs akkoord. Maar dat is niet genoeg. Wereldwijd moet het gebruik van fossiele brandstoffen omlaag, net als de uitstoot van CO2. Anders zullen bosbranden en cyclonen steeds meer voorkomen, nog steeds volgens de wetenschappers. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 28/01/2021 - ...
 

   Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft