Doomsday Clock staat op 100 seconden van apocalyps

24/01/2020
 
De symbolische Doomsday Clock staat nu op 100 seconden voor middernacht. In 2019 stond de klok nog op twee minuten voor middernacht. Dit betekent dat de vernietiging van het leven op aarde zoals we het nu kennen, de apocalyps, een stap dichterbij is gekomen.
 
De Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) bepaalt ieder jaar samen met de Security Board het tijdstip van de klok. In die Security Board zitten 13 Nobelprijswinnaars. Het idee van de Doomsday Clock is in 1947 geïntroduceerd om de wereld attent te maken op het gevaar van een kernoorlog. De verspreiding van kernwapens vormt nog steeds een belangrijk gevaar voor het voortbestaan van de mensheid, maar ook andere gevaren maken deel uit van de beslissing op hoe laat voor middernacht de klok wordt gezet. Klokslag middernacht is het einde van de aarde. Daar leven we nu zogezegd nog 100 seconden vanaf. 
 
Dit jaar kregen de BAS en de Security Board bij de bepaling van het tijdstip voor het eerst de ondersteuning van The Elders, een groep van (voormalige) wereldleiders. The Elders is in 2007 opgericht door wijlen Nelson Mandela. Zowel BAS/Security Board als The Elders signaleerden verontrustende ontwikkelingen in 2019. De VS stapten uit het nucleair akkoord met Iran, Iran dreigt het nu op te zeggen. De nucleaire ambities van Noord-Korea. De nucleaire spanningen tussen de VS en Rusland die opliepen. Maar ook desinformatie door overheden en de klimaatverandering vormen een reëel gevaar. Alle betrokkenen roepen de wereld op om wakker te worden en het tij te keren.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 24/01/2020 - ...