Amazon documentaire toont de wereld van de drugscriminaliteit in BelgiŽ en Nederland

16/12/2021
 
Afbeelding invoegen
 
Drugscriminaliteit is een hardnekkig probleem in België en Nederland. De vele uren politie inzet om drugsbendes op te sporen, lijken op het spreekwoordelijke dweilen met de kraan open. Op Amazon Prime is, vanaf vandaag in Nederland en vanaf januari in België, te zien hoe drugscriminelen in België en Nederland te werk gaan in de vierdelige documentairereeks Over Grenzen.
 
De documentairereeks toont niet alleen hoe politie en justitie in beide landen de drugscriminaliteit proberen te bestrijden. Er valt ook te zien hoe drugscriminelen daarop inspelen en zo de autoriteiten altijd een paar stappen voorblijven. Wordt het te gevaarlijk om grote drugstransporten via de havens van Antwerpen en Rotterdam te organiseren vanwege een grotere pakkans? Dan gebeurt het drugstransport in kleinere hoeveelheden via zogenaamde 'toeristen' die onopvallend in een Flixbus de grens oversteken. Of men stapt tijdelijk over van handel in cocaïne naar handel in hasj met een andere route. Niet meer via havens, maar via het vasteland van Pakistan en Azië zo naar Europa. Het is geen geheim dat in de drugshandel miljoenen euro's omzet omgaan. De grote drugsbazen hoeven dus niet op een euro te kijken om hun handel bij de man te kunnen krijgen. Voor politie en justitie geldt wel dat ze het met beperkte, vaak technisch verouderde, middelen moeten doen. Zij voeren dus een ongelijke strijd.
 
In Over Grenzen gaat het niet alleen over de handel, maar ook over de productie van drugs. Zo valt te zien hoe in Mexico en Brazilië crystal meth en fentanyl wordt geproduceerd. 'Het is net kaas maken', zegt één van de bereiders van crystal meth. Aan de documentairereeks werkte ook de misdaadverslaggever van de Gazet van Antwerpen, Joris Van der Aa, mee. Over Grenzen is gemaakt door Villain Studio's.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 16/12/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft