Kosovaren verbouwereerd over verplaatsing Dua Lipa's Sunny Hill Festival naar AlbaniŽ

15/06/2022
 
Brits popster met Kosovaarse roots Dua Lipa organiseert sinds 2018 ieder jaar in de zomer een groots muziekfestival in de Kosovaarse hoofdstad Pristina. Maar niet dit jaar. Het Sunny Hill Festival vindt dit jaar in de eerste week van juli plaats in de Albanese hoofdstad Tirana. Pristina legt de schuld daarvoor bij de Kosovaarse regering.
 
Het was de vader van Dua Lipa, Dukagjin Lipa, die in een brief aan de premier, de president, betrokken ministers en de burgemeester van Pristina de beslissing bekendmaakte. Hij verwijt hen te lang te hebben getreuzeld bij het toewijzen van een stuk land waarop het festival zou moeten plaatsvinden. Omdat de goedkeuring te lang uitbleef, heeft de organisatie van het festival, waar hij deel van uitmaakt, op het laatste moment besloten uit te wijken naar Tirana.
 
De burgemeester legt de schuld bij de regering. De gemeenteraad had ingestemd. Het ministerie van Lokaal Bestuur, dat besluiten van Kosovaarse gemeenten kan terugdraaien, kaatst de bal terug door te zeggen dat de stad een onvolledig dossier heeft ingediend. Naar verluidt heeft de regering vooral bezwaar tegen de voorwaarden waarop het stuk land voor een periode van 99 jaar (!) aan het festival zou moeten worden toegewezen.
 
Sunny Hill Festival is het grootste muziekfestival in Kosovo. De stad vreest nu imagoschade op te lopen. De Albanese premier Edi Rama is daarentegen natuurlijk erg in zijn nopjes dat het festival nu in Albanië neerstrijkt. 'Dua Lipa en haar gasten zullen de nachten in Tirana verlichten in de eerste week van juli. Er is geen stad als Tirana', schrijft hij op zijn Facebookpagina.
 
Mocht je toevallig die kant opgaan in de eerste week van juli, kun je naast Dua Lipa naar veel andere artiesten kijken. Veelal afkomstig van de Balkan. Dit is de pagina voor de line-up.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 15/06/2022 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft