Coronavirusuitbraak in Noordrijn-Westfalen leidt tot diplomatieke rel tussen Duitsland en RoemeniŽ

19/06/2020
 
In de vleesverwerkende fabriek in Noordrijn-Westfalen waar deze week een grote uitbraak van het coronavirus is geconstateerd, werken vooral Roemeense en Bulgaarse seizoensarbeiders. De CDU-premier van Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, zei in eerste instantie dat niet het versoepelen van de coronamaatregelen de oorzaak van de uitbraak was, maar de aanwezigheid van de seizoensarbeiders. Een nieuw dispuut tussen Duitsland en Roemenië over de Roemeense seizoensarbeiders was geboren.
 
De Roemeense ambassade in Berlijn vroeg Laschet zijn uitspraak te verduidelijken. De Roemeense minister van Buitenlandse Zaken, Bogdan Aurescu, vroeg de Duitse ambassade in Boekarest om opheldering. Duitse politici van de Groenen en SPD reageerden door te zeggen dat Laschet beter iets aan de werkomstandigheden in de betreffende rubriek kan doen dan de werkers zwart te maken. 
 
Laschet kwam na alle kritiek gedeeltelijk terug op zijn woorden. Het was niet zijn bedoeling geweest de arbeiders persoonlijk te viseren. 'De uitbraak komt door de huisvesting en de tewerkstelling van de arbeiders. Er zijn vele risico's op verspreiding van het virus. Reizen, is daar een van. We willen echter open grenzen in Europa en een Europese arbeidsmarkt. Ik heb willen benadrukken dat het virus geen rekening houdt met grenzen. Onmenselijke werkomstandigheden zijn niet acceptabel in de vleesverwerkende industrie of waar dan ook ', aldus Laschet in een nadere verklaring op zijn eerste gewraakte uitspraak. 
 
Het rommelt al maanden tussen Duitsland en Roemenië waar het gaat om de arbeidsomstandigheden van Roemeense seizoensarbeiders in Duitsland. Zie ook mijn berichtgeving hierover van 20 mei, 12 mei, 26 april en 11 april in het Nieuwsarchief.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 19/06/2020 - ...
 

      Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft