EBRD verwerft volledige zeggenschap over Moldavische haven Giurgiulesti

20/05/2021
 
De EBRD (European Bank for Reconstruction and Development) heeft de volledige zeggenschap verworven over de Moldavische haven Giurgiulesti. De haven, gelegen daar waar de rivieren de Proet en de Donau in elkaar overgaan, is de enige indirecte verbinding van Moldaviƫ met de Zwarte Zee dankzij de Donau.
 
Giurgiulesti was voor het merendeel  in handen van Danube Logistics SRL. De EBRD heeft nu een meerderheidsbelang in deze onderneming genomen. Omdat de EBRD zelf ook al een minderheidsbelang had in de haven, is met de overname de zeggenschap over de haven nu volledig in handen gekomen van de bank. De bank zegt in een verklaring verder te zullen werken aan de internationale ontwikkeling van de haven. Het verhaal achter Danube Logistics is behoorlijk gecompliceerd. Liefhebbers die er meer over willen weten, lezen het oorspronkelijke artikel waar dit bericht op is gebaseerd.
 
De EBRD vertegenwoordigt 69 landen, waaronder MoldaviĆ«, de EU en de Europese Investeringsbank. Het is de grootste buitenlandse investeerder in MoldaviĆ« voor een totaalbedrag van 1,4 miljard euro. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 20/05/2021 - ...