ECB voorzitter Christine Lagarde roept Europese leiders op de meerjarenbegroting niet te vertragen

19/11/2020
 
Vandaag houden de Europese leiders een videoconferentie. Op het laatste moment toegevoegd aan de agenda: de Hongaars/Poolse weigering om in te stemmen met de meerjarenbegroting. Voorzitter van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde ziet dat met lede ogen aan en roept de Europese leiders op tot actie.
 
Het verhaal is bekend. De Europese Commissie heeft een budget tot 2027 voorgesteld van in totaal 1,8 triljoen euro. Hierin zit ook het beschikbare bedrag van het Herstelfonds om de financiƫle en economische gevolgen van de coronacrisis in de EU te lijf te gaan, ter waarde van 750 miljard euro. Om geld uit dit Herstelfonds te kunnen krijgen, moeten EU-lidstaten wel voldoen aan de regels van een goede rechtsstaat. En dat schort er momenteel aan bij Polen en Hongarije. Vandaar hun veto over het budget van de Europese Commissie.
 
ECB voorzitter Christine Lagarde zei gisteren voor het Europees Parlement dat de begroting geen uitstel duldt. Zij ziet het als een krachtig instrument om fiscale politiek te kunnen voeren in die lidstaten die een geringe mogelijkheid tot zo'n politiek hebben. Lagarde wil dat de meerjarenbegroting al in december goedgekeurd is.
 
Het lijkt er echter niet op dat de EU regeringsleiders vandaag al het Poolse en Hongaarse veto van tafel kunnen laten verdwijnen. De Franse president Macron heeft ondertussen al wel geopperd dat de EU zou kunnen besluiten dat het Polen en Hongarije uitsluit van het Herstelfonds. De overige 25 leden zouden dan de meerjarenbegroting met een normale meerderheid kunnen goedkeuren. Dit is natuurlijk een drastische maatregel en het is juist Polen dat ook zeer goed geld uit het Herstelfonds kan gebruiken. 
 
De vraag blijft dus hoe hard Polen en Hongarije aan de ene kant en met name Frankrijk; Duitsland en Nederland aan de andere kant het spel blijven spelen. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 19/11/2020 - ...