ECB moet opkoop staatspapier verantwoorden van Duits Grondwettelijk Hof

05/05/2020
 
De opkoop van waardepapieren van EU-lidstaten door de Europese Centrale Bank kan niet ongebreideld doorgaan, want er zijn geen Europese verdragen die dit juridisch ondersteunen. Dat heeft het Duitse Grondwettelijk Hof vandaag bepaald. De Duitse rechters willen binnen drie maanden een verantwoording van de ECB voor dit opkoopprogramma. De recent aangekondigde opkoop van staatspapier ter waarde van 750 miljard euro om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden, valt echter niet onder het verdict van het Hof.
 
Het opkoopprogramma van de ECB liep oorspronkelijk van begin 2015 tot eind 2018 en was bedoeld om de Europese economie te stimuleren. In die periode kocht de ECB voor 2,7 triljoen euro aan staatspapier op. In maart dit jaar, nog voor de volle omvang van de coronacrisis, zette de ECB opnieuw 300 miljard euro opzij om weer nieuw staatspapier op te gaan kopen tot het einde van het jaar. Tegen dit opkoopprogramma tekenden reeds in 2015 Duitse zakenlui en academici bezwaar aan bij Duitse rechters. Zij vinden dat de ECB hiermee zelf economisch beleid voert, op een verkeerde manier, in plaats van de lijnen uit te zetten voor het Europese monetaire beleid. Het Hof gaat daar nu dus in mee en vraagt van de ECB binnen de drie maanden een schriftelijke verantwoording voor dit beleid. Experts achten die termijn onmogelijk om te halen. De ECB zegt geen commentaar te geven op gerechtelijke uitspraken op nationaal niveau. Ook de Bundesbank weigert commentaar te geven.
 
Ondertussen heeft de ECB ook nog het Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP) opgezet ter waarde van 750 miljard euro. Dit opkoopprogramma draait eveneens om de aankoop van waardepapieren van de lidstaten om zo hun economieën te beschermen tegen te hoge rentes voor leningen op de kapitaalmarkt. PEPP valt vooralsnog buiten de uitspraak van het Duits Grondwettelijk Hof van vandaag.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 05/05/2020 - ...
 

        Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft