Nieuwe zoektocht naar scheepswrak in Weddellzee

04/02/2022
 
Afbeelding invoegen
 
Meer dan 100 jaar geleden verging het Britse expeditieschip de Endurance in de Weddelzee nadat het vast was komen te zitten in het pakijs. Als bij wonder wist de bemanning onder leiding van Ernest Shackleton in boten en lopend over het bevroren ijs levend de bewoonde wereld weer te bereiken. Na een mislukte poging in 2019 wil een Brits wetenschapsteam dit jaar alsnog proberen het scheepswrak te lokaliseren.
 
Dat zal niet meevallen. De Weddelzee is onderdeel van de Zuidelijke Oceaan en bestaat uit pakijs dat constant in beweging is en met de klok meedraait. Het ijs plakt aan elkaar en laat dan weer los om vervolgens opnieuw aan elkaar te plakken. Dat maakt het fysiek bijna onmogelijk om ter plekke onderzoek te doen. Ook al is de locatie van het scheepswrak, op 3.000 m diepte, wel min of meer vastgelegd. In 2019 liet men een robot in het water afzakken, maar deze werd ingesloten door het ijs en kon geen gegevens meer naar de wetenschappers zenden.
 
Dit keer is het plan twee robots met elk een kabel te gebruiken. Zodra een robot het wrak mogelijk heeft ontdekt, stopt het met zoeken en gaat het direct gegevens doorzenden. Mocht het team twijfelen of het wel om het scheepswrak gaat, zullen ze per helikopter naar de locatie vliegen om zelf te checken of het inderdaad het gezochte schip betreft.
 
Mocht deze expeditie slagen, dan zullen geen voorwerpen van het schip naar boven worden gehaald. Het schip is een beschermd monument volgens het Antarctica Verdrag. De bedoeling is dat het team een gedetailleerde 3D-scan van het schip en de inhoud maakt.
 
Dit is een korte samenvatting en vertaling van een lang artikel op de site van de BBC.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 04/02/2022 - ...