TsjechiŽ als voorbeeld van het bestaan van energiearmoede in de EU

22/02/2021
 
De Republiek Tsjechië kent drie regio's met veel kolenmijnen die voor een belangrijk deel de grondstoffen leveren voor de nationale energievoorziening. Opvallend is dat juist in de regio's met die kolenmijnen veel mensen in energiearmoede leven. Zij kunnen de energiekosten niet betalen.
 
In de regio Ústecký gaat het om zo'n 14% van de huishoudens, blijkt uit onderzoek van de Praagse Economische Universiteit. Volgens de onderzoekers ontstaat energiearmoede door een combinatie van slecht geïsoleerde huizen en installaties tezamen met de lage inkomens van de bewoners en hoge energiekosten. De laatst bekende cijfers over energiearmoede in heel Tsjechië spreken over 2,7% van de totale bevolking die in energiearmoede leeft. Daarmee zit de Republiek Tsjechië juist ruim onder het Europese gemiddelde van 7,3%.
 
Het tegengaan van energiearmoede is dan ook een speerpunt in het beleid van de Europese Commissie. De commissie zet daarbij in op renovatie van gebouwen. Daardoor moeten de energiekosten dalen, is de gedachte. Die energiekosten verschillen nogal per land en kunnen variëren tussen de 500 en 2.300 euro per huishouden per jaar. De armste huishoudens in de EU spenderen gemiddeld 870 euro/jaar aan elektriciteit, gas of stookolie. In Zweden zijn de armste huishoudens slechts 3% van hun inkomen aan energiekosten kwijt, terwijl dat percentage in Slowakije op meer dan 23% ligt.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 22/02/2021 - ...
 

  Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft