Hoe kook je het beste pasta tegen zo laag mogelijke energiekosten?

04/01/2023
 
Met de huidige hoge energieprijzen is het geen gek idee om te kijken hoe we onze maaltijden tegen zo laag mogelijke energiekosten kunnen bereiden. Neem pasta. Hoe bereid je dat nu het beste tegen zo min mogelijk energieverbruik?
 
Professor Giorgio Parisi, een Italiaanse Nobelprijswinnaar voor Natuurkunde in 2021, deed een suggestie. 'Doe halverwege het kookproces het gas of de inductie uit en laat de pasta verder gaar koken in het restwater.' Hij kreeg direct kritiek van een Italiaanse chefkok die claimde dat de pasta dan 'naar rubber gaat smaken'.  
 
Oké, als dat niet het gewenste smaakresultaat oplevert, is er dan misschien een andere geldbesparende methode denkbaar? Studenten Mia en Ross van Nottingham Trent University gingen aan de slag met verschillende kookmethoden. De meest kostenbesparende methode om pasta te koken met een goede smaak is wel een bewerkelijke. In die zin: je moet er even de tijd voor nemen. Week de pasta eerst twee uur voor in koud water en doe het daarna een minuut of twee in een pan met sudderend water om het op te warmen. Het blijkt helemaal niet noodzakelijk om pasta op een hoge temperatuur te koken voor een goede structuur en smaak.
 
In dit Engelstalig artikel leer je meer over wat er precies gebeurt met de pasta tijdens een regulier kookproces van 10 à 12 minuten. En wat je vooral niet moet doen om energiekosten uit te sparen voor een smakelijke pastamaaltijd. Buon appetito!
 
Copyright tekst: Johan Peters, 04/01/2023- ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft