Twee Belgische vrouwen genoemd als kandidaat nieuwe CEO Engie

07/02/2020
 
Engie, het Franse moederbedrijf van Electrabel, heeft afscheid genomen van CEO Isabelle Kocher. Wie moet haar opvolgen? Er zijn vier kandidaten, waaronder twee Belgische vrouwen, meldt L'Echo.
 
De Belgische kandidates zijn Sophie Dutordoir en Dominique Leroy. Dutordoir is geen onbekende binnen Engie. Zij was van 2009 tot en met 2013 CEO van Electrabel. Tegenwoordig is zij CEO van de NMBS. Dominique Leroy was tot halverwege vorig jaar CEO van Proximus. In de zomer leek zij de overstap naar KPN te maken. Een vermoeden van handel in voorkennis bij de verkoop van Proximus aandelen, vlak voor haar vertrek, deed zoveel stof opwaaien dat KPN uiteindelijk besloot toch maar niet met Leroy in zee te gaan. Leroy vervult nu een parttime adviserende rol bij consultant Bain & Company. De overige twee kandidaten voor de post van CEO van Engie zijn twee françaises: Catherine Guillouard, baas van de Parijse metro en al zetelend in de raad van bestuur van Engie, en Sandra Lagumina, de vroegere adjunct directeur van Engie. Opmerkelijk: alle kandidaten zijn dus vrouw. 
 
Kocher was CEO van Electrabel sinds 2016. De reden van het niet verlengen van haar contract zou liggen in meningsverschillen met de raad van bestuur, vooral over de toekomstvisie voor het bedrijf. Kocher wilde het bedrijf sneller vergroenen. Engie is de grootste energieleverancier in Frankrijk en België. In België verliest Electrabel wel al meer dan een decennium elk jaar wat marktaandeel. Electrabel baat ook de Belgische kerncentrales uit.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 07/02/2020 - ...