Turkse president Erdogan haalt banden met Balkanlanden aan

07/06/2021
 
De Turkse president Erdogan had een drukke zondag gisteren. Hij ontving maar liefst drie verschillende delegaties uit evenveel Balkanlanden: Bulgarije, Noord-Macedonië en Albanië. Het bezoek van de Bulgaarse delegatie was het meest opvallend.
 
Bulgarije en Turkije zijn buurlanden met een lange gezamenlijke geschiedenis en veel wederzijdse culturele invloeden. Er wonen veel Bulgaarse migranten in Turkije en het bezoek van de Movement for Rights and Freedoms (MRF) delegatie was ook met het oog op die migranten. Bulgaren in niet EU-lidstaten kunnen tijdens de parlementsverkiezingen van 7 juli voor het eerst hun stem uitbrengen. MRF is een Turks-Bulgaarse partij en verwacht veel stemmen vanuit Turkije te krijgen.
 
Het bezoek van de MRF-delegatie was toch opmerkelijker dan je zou denken. De partij heeft een decennium lang alle contact met het regime van Erdogan vermeden. Het was Erdogan zelf die december vorig jaar de relatie weer op gang bracht, met het bezoek gisteren als voorlopig hoogtepunt. De reden lijkt dat hij nieuwe steun zoekt in Bulgarije nadat voormalig premier Boyko Borissov zijn steun aan Erdogan introk. Over de gesprekken tussen de leden van de MRF en Erdogan is verder niets bekendgemaakt.
 
Erdogan ontving ook afzonderlijk de premiers van Noord-Macedonië (Zoran Zaev) en Albanië (Edi Rama). Met hen sprak hij vooral over de, volgens Erdogan, uitstekende economische relaties en hij bood hulp aan in hun strijd tegen de coronapandemie. 
 
Vermeldenswaard is ten slotte nog dat Erdogan al zijn gasten ontving in de woning die toebehoorde aan de laatste sultan van het Ottomaanse rijk, Mehmed VI of Vahideddin. Zou dat een hint zijn geweest?
 
Copyright tekst: Johan Peters, 07/06/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft