Intenties Turkse president Erdogan inzake vluchtelingenproblematiek blijven onduidelijk

10/03/2020
 
Gisteravond sprak de Turkse president Recep Tayyip Erdogan met de Europese president Charles Michel en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Doel van het gesprek was de spanningen tussen de EU en Turkije van de afgelopen weken over de vele vluchtelingen uit Syrië die Turkije opvangt te verminderen. Dat lijkt gelukt. Over hoe het nu verder moet met de vluchtelingen die zich momenteel in niemandsland bevinden tussen de Turks-Griekse grens nadat Erdogan zijn kant van de grens had geopend, zijn geen mededelingen gedaan.
 
Tijdens het onderhoud gisteravond hebben de leiders afgesproken dat Turkije zich blijft houden aan de afspraken uit het migratieakkoord van 2016. De EU zegt van haar kant uit toe het akkoord 'uitvoerig te zullen evalueren om te zien of Europa en Turkije op één lijn zitten wat de daarin afgesproken feiten en cijfers betreft'. Na die evaluatie zou het migratieakkoord dan kunnen worden aangevuld. Volgens Charles Michel is dit 'een stap in de juiste richting, maar is er nog veel werk aan de winkel'.
 
Erdogan gebruikt het migratieakkoord als drukmiddel op de EU om meer steun te krijgen voor zijn beleid in Syrië waar hij probeert te voorkomen dat president Assad het laatste bolwerk van de rebellen, Idlib, in handen krijgt. Erdogan is bang voor een nieuwe vluchtelingenstroom naar zijn land. Behalve op de EU voert hij ook de druk op de NAVO op. Hij sprak in Brussel eveneens met NAVO-chef Jens Stoltenberg en vroeg hem opnieuw om 'concrete steun van de overige NAVO-landen voor de offers die Turkije in Syrië brengt'.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 10/03/2020 - ...