Erdogan nog steeds niet tevreden met Zweedse en Finse inspanningen om 'terroristen' uit te leveren

17/01/2023
 
Zweden en Finland vroegen op 18 mei 2022 gezamenlijk het NAVO-lidmaatschap aan. De Turkse president Erdogan lag toen al dwars en dat doet hij acht maanden later nog steeds. Zijn land, en Hongarije, moeten de toetreding als enigen nog goedkeuren. Daar lijkt voorlopig geen zicht op.
 
In een persconferentie afgelopen zondag ging Erdogan weer in op zijn nee. Volgens hem moet vooral Zweden veel meer doen om Koerdische 'terroristen' en personen die betrokken waren bij de staatsgreep tegen hem in 2016 uit te leveren. Het gaat om ongeveer 130 personen, aldus Erdogan. Het feit dat afgelopen week een beeltenis van de Turkse leider werd opgehangen tijdens een demonstratie in Stockholm zal niet aan zijn toegevendheid richting Zweden hebben bijgedragen. De Zweedse parlementsvoorzitter zou op maandag (gisteren) naar Ankara komen, maar Turkije cancelde dat bezoek na het incident.
 
De Finnen zitten ondertussen ongeduldig in de wachtkamer. Doordat Turkije de toetreding van Zweden blokkeert, kunnen ook de Finnen geen NAVO-lid worden. Dit terwijl de Turken veel minder bezwaar lijken te maken tegen de Finse toetreding. De Zweedse premier Kristersson houdt desondanks de moed erin dat het snel allemaal goed komt. Dat mag ook wel. In mei zijn er parlements- en presidentsverkiezingen in Turkije. Als het huidige parlement de toetreding nog moet ratificeren, is er niet veel tijd meer over.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 17/01/2023 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft