Gemengde gevoelens op de Balkan over erfenis Josip Broz Tito

04/05/2020
 
Josip Broz Tito (l) samen met Winston Churchill (m)
en Anthony Eden (r), Londen 1953 
 
Vandaag precies 40 jaar geleden overleed Josip Broz Tito, de man die voormalig Joegoslavië bij elkaar hield vanaf het eind van WO II tot aan zijn dood. Joegoslavië bestond als land nog tien jaar en viel daarna uiteen, met de Joegoslavische burgeroorlogen in de eerste helft van de jaren 90 als gevolg. In wat eens Joegoslavië was, zijn de meningen over de erfenis van Tito heden ten dage verdeeld.
 
Tito, geboren 7 mei 1892, was zelf kind van een Sloveense moeder en een Kroatische vader. Hij trouwde een Servische. Kan het nog meer multicultureel op de Balkan? Hij bekeerde zich al jong tot eerst het socialisme en na de Oktoberrevolutie in Rusland (1917) tot het communisme. Als maarschalk leidde hij het verzet van de Joegoslavische partizanen tegen de Duitse/Hongaarse/Italiaanse bezetters in WO II (Wikipedia).
 
Na het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam hij gelijk aan de macht. Eerst als premier en vanaf 1948 als communistisch president van Joegoslavië dat bestond uit het huidige Servië, Kroatië, Slovenië, Bosnië en Herzegovina, Kosovo, Montenegro en Noord-Macedonië. Tito regeerde met ijzeren hand ten aanzien van politieke tegenstanders, maar stond de bevolking wel relatief veel vrijheden toe. Er was een cultureel, sociaal leven en men kon vrij reizen naar Europa.  
 
Het verval van Joegoslavië na zijn dood wordt door sommigen nog steeds betreurd. Vooral in Bosnië en Herzegovina en Montenegro denken mensen met weemoed terug aan Tito. In Kroatië en Servië  is dat een stuk minder. Die landen zijn meer nationalistisch, waarbij Kroatië ook het fascistische Ustasha verleden met zich meedraagt.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 04/05/2020 - ...
 
      Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft