Lucht tussen EU en zes westelijke Balkanlanden weer opgeklaard na top

07/12/2022
 
Gisteren vond in de Albanese hoofdstad Tirane een top plaats tussen de EU en de zes westelijke Balkanlanden die daar op termijn ook deel van uit willen maken: Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië en Servië. De verstandhoudingen waren enigszins vertroebeld geraakt de laatste tijd, maar na de top was iedereen weer lovend voor elkaar.
 
Het toetredingsproces om lid te worden van de EU duurt lang. Daar gaan makkelijk decennia over heen. De zes Balkanlanden vinden het allemaal te lang duren. Onlangs zijn wel de toetredingsbesprekingen met Albanië en Noord-Macedonië officieel gestart. Wat de overige vier landen betreft, zijn er nog serieuze beren op de weg. Servië houdt in de ogen van de EU te veel vast aan zijn banden met Rusland. In Bosnië en Herzegovina rommelt het tussen de Bosniërs, Serven en Kroaten onderling. Wat niet bevorderlijk lijkt voor de stabiliteit van het land. Toch heeft de Europese Commissie voorgesteld het land officieel kandidaat lidstaat te maken van de EU. Kosovo ruziet met Servië en bovendien wordt het land niet door alle huidige EU-lidstaten erkend. In het geval van Montenegro lijkt het vooral het trage proces zelf te zijn dat de Montenegrijnen parten speelt.
 
Om goede wil te tonen, had de EU gisteren twee toezeggingen in de aanbieding. De roaming tarieven tussen de EU en de Balkanlanden zullen in 2023 worden verlaagd en in 2027 afgeschaft. Ook maakt de EU 1 miljard euro vrij om de westelijke Balkanlanden bij te staan in de huidige energiecrisis. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen herhaalde nog eens haar standpunt dat de zes landen bij de EU horen en ook president Charles Michel liet zich in dergelijke bewoordingen uit. De tijd zal leren of er een versnelling in het toetredingsproces komt.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 07/12/2022 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft