Europese Commissie investeert 9 miljard in westelijke Balkan

09/10/2020
 
 
De Europese Commissie heeft donderdag 8 oktober een economisch en investeringsplan voor de westelijke Balkan ter waarde van 9 miljard euro aangenomen. Met dat geld moeten de betrokken landen groener en meer digitaal worden zodat ze op termijn makkelijker kunnen opgaan in de EU.
 
De Europese Commissie stelt dat de betrokken landen (Servië, Kosovo, Montenegro, Albanië, Bosnië en Herzegovina, Noord-Macedonië) met het beschikbare geld kunnen investeren in menselijk kapitaal, concurrentievermogen en inclusieve groei, een groenere en meer digitale economie. De Europese Green Deal is eveneens de leidraad voor de westelijke Balkan. In november vindt daarover een top plaats in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Naast de nu beschikbare 9 miljard euro moet er ook geld vrijkomen voor de westelijke Balkan via een garantiefaciliteit voor de westelijke Balkan. Deze zou de komende tien jaar tot 20 miljard euro moeten genereren.
 
Alle landen in de westelijke Balkan willen op den duur toetreden tot de EU, maar het pad daarnaartoe is lang. Voorlopig is de EU alleen met Albanië en Noord-Macedonië toetredingsgesprekken gestart. Deze kunnen jaren duren.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 09/10/2020 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft