RoemeniŽ, Polen en Litouwen pleiten voor Europees hulppakket voor Belarus

21/09/2020
 
De Belarussische oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja is vandaag in Brussel om met diverse EU instellingen de situatie in haar land te bespreken. Zij vluchtte een maand geleden, na de frauduleuze presidentsverkiezingen die ze volgens het regime kansloos zou hebben verloren, naar Litouwen. Litouwen, Roemenië en Polen nemen nu binnen de EU het voortouw voor een plan voor EU-hulp aan Belarus op het moment dat Loekasjenko niet meer aan de macht zal zijn.
 
De presidenten van Litouwen, Roemenië en Polen hebben een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin zij een hulppakket voorstellen, bedoeld om een democratische economische transformatie in Belarus te laten slagen. De hulp zou moeten bestaan uit handelscontacten met de EU, EU-assistentie bij een toegang van Belarus tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO), visa vrij reizen naar de EU voor inwoners van Belarus, hulp bij de diversificatie van de energiesector en hulp bij het verkrijgen van investeringen.
 
De drie presidenten bieden een nieuwe democratische regering in Belarus alvast hun expertise aan en roepen ook de internationale gemeenschap op het voorbeeld van de EU te volgen. Zij wijzen er nog eens op dat de officiële uitslag van de Belarussische presidentsverkiezingen van 9 augustus zoals die nu voorligt niet kan worden erkend.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 21/09/2020 - ...