Europese burgers hadden meer daadkracht EU inzake coronacrisis willen zien

01/06/2020
 
 
De Italianen zijn het meest ontevreden over de manier waarop de Europese Unie de coronacrisis heeft aangepakt. Slechts 16% van de Italianen kan daarvoor waardering opbrengen. De Ieren, Denen, Nederlanders en Portugezen zijn het meest waarderend. 
 
In opdracht van het Europees Parlement hield onderzoeksbureau Kantar een enquête in de maand april. Een kleine 22.000 mensen in 21 EU-lidstaten werden ondervraagd. Inwoners van de Baltische staten, Malta, Cyprus en Luxemburg vielen buiten het onderzoek. Van de ondervraagden had 69% graag meer actie gezien van de EU. Tegelijkertijd zeiden 6 op de 10 ondervraagden dat de lidstaten te weinig onderlinge solidariteit toonden. De meesten hadden wel gehoord van de maatregelen die de EU in gezamenlijkheid had genomen, maar slechts 42% vond die maatregelen ook afdoende. 
 
De meest ontevreden respondenten wonen in Italië, Spanje en Griekenland. Niet toevallig ook de landen die, samen met Bulgarije, economisch het hardst zijn getroffen door de coronacrisis. In Griekenland en Bulgarije zijn relatief weinig coronaslachtoffers geteld. 
 
Het Europees Parlement zal alle onderzoeksresultaten, inclusief tabellen en uitsplitsing naar sociaal demografische gegevens, begin juni publiceren.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 01/06/2020 - ...
 

        Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft