EU neemt drie beleidsmaatregelen inzake coronavirus

28/02/2020
 
Gezien de continue verspreiding van het coronavirus binnen de EU heeft Eurocommissaris Stella Kyriakides drie beleidsmaatregelen aangekondigd die binnen de EU gaan gelden om het virus zoveel mogelijk in bedwang te houden.
 
Ten eerste moet de informatie-uitwisseling tussen de lidstaten optimaal verlopen. De informatie moet up-to-date en wetenschappelijk verantwoord bij die verantwoordelijken terechtkomen die hun personeel in de gezondheidszorg zo kunnen instrueren. De Europese Commissie houdt er rekening mee dat het aantal besmettingen nog flink gaat stijgen. Daarom moeten de lidstaten hun voorzorgsmaatregelen voor een pandemie actualiseren en aan de Europese Commissie voorleggen. 
 
Coördinatie is van vitaal belang, benadrukte Kyriakides. De Europese Commissie zal de coördinatie tussen de lidstaten in goede banen leiden. Op voorstel van het Kroatische voorzitterschap zullen de Europese ministers voor Volksgezondheid op regelmatige basis bij elkaar komen.
 
Ten slotte zullen de European Centre for Disease Prevention and Control en de WHO gezamenlijk de huidige situatie in Italië onderzoeken en concrete ondersteuning verlenen inzake klinisch management en infectiecontrole.
 
Waar nodig, kunnen lidstaten rekenen op financiële ondersteuning om de gevolgen van de uitbraak op te vangen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 28/02/2020 - ...