EU-leiders besluiteloos over crisis Poolse rechtspraak

22/10/2021
 
Tijdens een Europese top in Brussel gisteren (donderdag) konden de EU-leiders het niet eens worden over een gezamenlijk standpunt hoe de crisis met Polen inzake de rechtspraak in dat land op te lossen. Oost en west lijken tegenover elkaar te staan.
 
Nadat het omstreden Poolse Constitutioneel Tribunaal enkele weken geleden oordeelde dat Europees recht niet altijd boven nationaal recht gaat, heerst in de EU de vraag hoe met deze Poolse visie om te gaan. Het tribunaal zelf is omstreden, omdat de rechters ervan direct benoemd worden door de Poolse regering. Het Europees Parlement kiest voor de harde lijn tegenover Polen. Europees recht gaat volgens het EP altijd boven nationaal recht. Ook de Europese Commissie huldigt dit principe, maar zij heeft niet veel mogelijkheden om de Poolse stap ongedaan te maken. De enige opties zijn naar het Europees Hooggerechtshof stappen om de Poolse uitspraak aan te vechten. Een stap die veel tijd vergt. Of de Commissie moet Polen financieel straffen. De Commissie zegt alle mogelijkheden te bestuderen en open te houden. Dus werd met spanning uitgekeken naar wat de leiders van de 26 andere EU-lidstaten over een mogelijke oplossing voor de kwestie zouden zeggen.
 
Niet veel, bleek na afloop van een overleg dat slechts twee uur had geduurd. Volgens de Belgische premier Alexander De Croo was 'niet veel bereikt'. De Hongaarse premier Viktor Orban verklaarde vierkant achter Polen te staan. Volgens hem is er in Europa 'een griezelige uitbreiding van de macht gaande die moet worden gestopt. De Polen hadden de moed het gevecht aan te gaan'. De Duitse bondskanselier Angela Merkel probeerde, op wat weleens haar laatste Europese top heeft kunnen zijn, zoals altijd oost en west te verbinden. Zij wil blijven praten met de Polen (en Hongaren) en denkt dat de huidige conferentie over de toekomst van Europa een geschikt platform is om na te denken over de precieze invulling van het rule of law principe. Oftewel primeert Europees recht altijd over nationaal recht? Volgens Merkel speelt de vraag niet alleen in Polen.
 
Zoals zo vaak in de EU wordt dit verhaal ongetwijfeld vervolgd.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 22/10/2021 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft