Josep Borrell: 'EU moet snel van Russisch gas af en aan de LNG'

07/02/2022
 
Afbeelding invoegen
 
EU-commissaris van Buitenlandse Betrekkingen Josep Borrell zit vandaag samen met Secretary of State Anthony Blinken de EU-US Energy Council in Washington DC voor. Daarin gaat het natuurlijk over de hoge energieprijzen en hoe Europa minder afhankelijk kan worden van Russisch gas. In een blog laat Borrell zijn gedachten al daarover gaan.
 
Borrell denkt zowel aan de korte als lange termijn. Op de lange termijn is de positie van de Europese Commissie helder. De ingezette energietransitie zal de Europese afhankelijkheid van gas en andere fossiele brandstoffen doen verdwijnen. Maar die transitie is niet in een jaar gerealiseerd. Om op korte termijn actie te ondernemen tegen de hoge gasprijzen en de afhankelijkheid van Rusland voor de levering richt de EU zich nu op grootschalige leveringen van vloeibaar gas (LNG).
 
De VS hebben al aangeboden meer LNG naar Europa te verschepen. De EU is ook in onderhandeling met Noorwegen, Qatar, Azerbeidzjan, Algerije en andere landen voor de levering van LNG. Om al dat vloeibare gas op te kunnen slaan, moet het Iberisch Schiereiland als hub ervoor worden ingericht, schrijft Borrell. Het Iberisch Schiereiland heeft immers nu al de grootste opslagcapaciteit voor vloeibaar gas. 
 
Met LNG-leveringen op korte termijn en de energietransitie voor de langere termijn zal de EU minder afhankelijk worden van Russisch gas en toch de energievoorziening voor de eigen lidstaten en de buurlanden (denk aan Oekraïne, Moldavië en de westelijke Balkanlanden) kunnen garanderen. Aldus Borrell. Daardoor hoeven we minder bang te zijn voor de gevolgen van een eventueel dichtdraaien van de gaskraan door Poetin op een gegeven moment.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 07/02/2022 - ...