Financiering uit EU Herstelfonds dreigt vertraging op te lopen

15/04/2021
 
Het vorig jaar door de Europese Commissie gelanceerde Herstelfonds ter waarde van 800 miljard euro om de Europese economieƫn er weer bovenop te helpen na de coronacrisis loopt mogelijk vertraging op. Doordat nog niet alle lidstaten de Europese wetgeving hebben geratificeerd en er nog geen concrete plannen zijn ingediend, dreigt er op de begindatum een tekort aan kapitaal te zijn voor het Herstelfonds.
 
Het is de bedoeling dat de Europese Commissie geld voor het Herstelfonds gaat lenen op de kapitaalmarkt tegen gunstige voorwaarden. Dit zou vanaf juli starten. De EU-lidstaten kunnen na goedkeuring van hun ingediende plannen een beroep voor geld uit het fonds doen. In de vorm van een gift of een goedkope lening. Het is dan wel zaak dat er voldoende geld in het fonds zit en dat er goedgekeurde plannen zijn.
 
Eurocommissaris voor Budget Johannes Hahn verwacht dat er bij de start in juli zo'n 45 miljard euro in het fonds moet zitten om de eerste aanvragen te kunnen financieren. Maar voorlopig is het juridische kader van het Herstelfonds nog niet volledig opgetuigd. Onder andere Duitsland en Polen hebben de Europese wetgeving nog niet geratificeerd in hun parlementen. Er is ook nog geen enkele aanvraag voor geld uit het fonds ingediend. Dat kan tot en met 30 april, al is die datum niet in beton vastgelegd.
 
Hoe langer het duurt voordat alle formaliteiten rond het Herstelfonds zijn afgehandeld, hoe korter de termijn tot juli. En dat heeft gevolgen voor het verwachte kapitaal dat de EU in die maand zal kunnen ophalen. Hahn verwacht dat in eerste instantie 45 miljard euro nodig gaat zijn om 13% van de eerste giften te kunnen verstrekken. Hij gaat verder uit van een bedrag van 15 tot 20 miljard euro dat de EU maandelijks zal kunnen lenen. Dat bedrag zullen en Spanje en Italiƫ al als gift krijgen.
 
Kortom: er driegt onvoldoende geld in het Herstelfonds te zitten bij de start om alle landen direct mee te laten delen. Als ze hun plannen tenminste tijdig indienen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 15/04/2021 - ...
 

      Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft