'De EU zou een eigen leger moeten hebben om beter te kunnen reageren op crisissituaties'

23/08/2021
 
Met de huidige chaotische evacuatie van Europese burgers en personeel uit Afghanistan is het voor het Hoofd Buitenlandse Betrekkingen van de EU, Josep Borrell (foto), duidelijk dat de EU een eigen leger moet oprichten dat in crisissituaties snel kan reageren. Hij ziet ook al twee mogelijke gebieden waar de volgende crisis kan uitbreken: Irak en de Afrikaanse Sahel landen.
 
Betrokken EU-lidstaten werken samen in de evacuaties die momenteel in Afghanistan plaatsvinden. Zo nemen door Nederland gestuurde vliegtuigen ook Belgische of Duitse burgers/personeel mee en vice versa. De evacuatie verloopt echter chaotisch en Borrell wijt dat aan de te grote Europese afhankelijkheid van de VS. Borrell heeft in elk geval de Belgische premier Alexander De Croo mee in zijn gedachtegang voor meer samenwerking. De Croo verklaarde zondag voor de VRT: 'We hebben de voorbije dagen wel intensief samengewerkt met andere landen, vooral met Nederland, maar dit soort evacuaties moeten we Europees veel beter coördineren. Het is op een moment als nu, waar alles zeer chaotisch en gevaarlijk verloopt, dat de Europese landen een systeem van coördinatie en onderlinge hulp moeten hebben.'
 
Concreet denkt Borrell aan een troepenmacht van zo'n 50.000 man die in staat moet zijn te opereren in omstandigheden die we nu in Afghanistan zien. Niet alleen reactief, maar ook proactief. Ze moeten bovendien in staat zijn te vechten, wanneer nodig. Want, het is lang niet zeker dat de Amerikanen militair weer aanwezig zullen zijn bij een evacuatie in een volgende crisissituatie, aldus Borrell. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 23/08/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft