Europese Commissie presenteert nieuw financieel herstelinstrument: Next Generation

27/05/2020
 

 
De Europese Commissie heeft haar verwachte plannen bekendgemaakt om Europa er economisch weer bovenop te krijgen na de coronacrisis. Cruciaal onderdeel in die plannen is een nieuw financieel herstelinstrument, genaamd Next Generation.
 
Next Generation is het middel waarmee de Europese Commissie geld op de kapitaalmarkt wil ophalen om de economieën van de zwaarst getroffen landen doorheen de gevolgen van de coronacrisis te helpen. Door het eigen financiële plafond tijdelijk te verhogen tot 2% van het bruto nationaal inkomen dat de EU in zijn totaal genereert, hoopt de Commissie 750 miljard euro te lenen op de financiële markten. Dit bedrag wordt dan via EU programma's aan de betreffende landen besteed. Het afbetalen van de leningen op de financiële markten zal een zaak van lange adem worden. De Commissie voorziet dit niet voor 2028 en het moet uiterlijk in 2058 zijn geschied. Dankzij de goede kredietwaardigheid die de EU geniet, denkt de Europese Commissie dat die lange aflossingstermijn geen problemen zal opleveren.
 
Bij de verdeling van de 750 miljard euro hanteert de Commissie drie belangrijke pijlers: ondersteuning van lidstaten via investeringen en hervormingen, het heropstarten van de Europese economie via het prikkelen van private investeringen, het trekken van lessen uit de coronacrisis (extra geld voor gezondheidspreventie en -onderzoek). 
 
Next Generation moet onderdeel worden van het totale budget van de Europese Commissie voor de jaren 2021 - 2027. Over dat budget zijn de regeringsleiders het eerder dit jaar nog niet eens geraakt. De Commissie vraagt om een snelle besluitvorming tegen ten laatste de maand juli zodat zij snel aan de slag kan. De Green Deal en de single market beter laten aansluiten op het digitale tijdperk blijven wat de Commissie betreft de speerpunten voor haar beleid in de jaren 2021 - 2027.
 
Alle details tot op de cent uitgesplitst, vind je in het persbericht van de Europese Commissie.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 27/05/2020 - ...
 

       Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft