EU kan verlies landbouwopbrengst Oekra´ne compenseren

07/04/2022
 
Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor meer dan een derde van de wereldproductie van tarwe en gerst. Door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland valt deze productie weg voor de markten. Voedseltekorten dreigen. De Europese Commissie zegt in een dinsdag gepubliceerde korte termijn outlook dat de EU het ontstane gat kan vullen door een 30% hogere export van granen
 
De verwachtingen voor de Europese oogst zien er goed uit, aldus de Commissie. Bovendien daalt de vraag naar granen vanuit de intensieve veehouderij en dan met name van de varkenshouders. Door de aanhoudende Afrikaanse varkenspest en hoge energiekosten krimpt de omvang van de varkenshouderij en is er dus minder veevoer nodig. Ten slotte daalt naar verwachting ook  de aanwending van granen in biobrandstoffen in 2022-2023. Deze factoren zorgen voor meer graan dat beschikbaar komt voor de export naar landen buiten de EU. Desondanks zullen de prijzen van graan hoog blijven.
 
Wat zonnebloemolie en zonnebloemzaden betreft, ligt het verhaal anders. Oekraïne neemt meer dan een derde van de wereldhandel hierin voor haar rekening en dit gat valt niet op te vangen. Er zullen dus tekorten en hoge prijzen blijven zolang de oorlog duurt. Ook voor raapzaad en andere oliezaden. Wel bieden de tekorten kans aan alternatieven als olijfolie.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 07/04/2022 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft