EU Ombudsman doet onderzoek naar rol Europese Commissie in Kroatisch misbruik vluchtelingen

11/11/2020
 
De Europese Ombudsman is een onderzoek gestart naar de rol van de Europese Commissie in de zaak van misbruik van vluchtelingen door Kroatische grenswachten. Dit doet de Ombudsman na een klacht van Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties over de Europese laksheid inzake de wantoestanden aan de Kroatische grens. Zie ook mijn bericht van 16 juni over het vermeende misbruik.
 
Volgens de directeur van Amnesty International Europe, Eve Geddie, hebben de mensenrechtenorganisaties gedocumenteerde informatie over verscheidene gevallen van marteling en misbruik van vluchtelingen door Kroatische grenswachten. Deze worden betaald uit financiële middelen beschikbaar gesteld door de Europese Commissie. Afgelopen september diende Amnesty een klacht in bij de Europese Ombudsman waarin het schrijft dat de Commissie 'een blind oog heeft voor wat er met de gelden aan de Kroatische grens met de Balkan gebeurt'.
 
De EU Ombudsman gaat nu dus onderzoek doen naar het vermeende misbruik en de vraag of de Europese Commissie wel voldoende aandacht besteedt aan een goed gebruik van de beschikbaar gestelde financiële middelen aan de Kroatische grenspolitie. Kroatië ontkent de beschuldigingen van de mensenrechtenorganisaties. De Europese Commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson zegt dat ze de rapporten van Amnesty en andere organisaties 'zeer serieus neemt en erover contact zal opnemen met de Kroatische autoriteiten'.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 11/11/2020 - ...
 

        Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft