Europese Commissie wil versneld af van afhankelijkheid Russisch gas

03/03/2022
 
De Europese Commissie zou woensdag 2 maart een voorstel presenteren inzake hoe Europa in de toekomst minder afhankelijk kan worden van gas voor de energievoorziening. Dit met het oog op de al maandenlang hoge gasprijzen. De Russische inval in Oekraïne veranderde echter het perspectief en de Commissie is nu een nieuw document aan het schrijven. Een uitgelekte versie toont dat de Commissie nu zo snel als mogelijk van de afhankelijkheid van Russisch gas af wil.
 
Om dat doel te bereiken, moet de EU haar inspanningen op het gebied van duurzame energie vergroten. 'Iedere kilowatt uur aan elektriciteit die Europa genereert via zon, wind, waterkracht en biomassa vermindert onze afhankelijkheid van Russisch gas en andere energiebronnen', aldus Commissievoorzitter Von der Leyen.'Het is ook een strategische investering', zo gaat Von der Leyen verder. 'Minder afhankelijkheid van Russisch gas betekent minder inkomsten voor het Kremlin.'
 
Duurzame energie wek je niet in een handomdraai op. Gedurende het staartje van deze winter voldoen de huidige gasvoorraden nog. Op de korte termijn plant de Commissie een diversificatie van de energieleveringen. Daarbij zet het vooral in op vloeibaar gas (LNG). Dat moet worden aangevoerd uit bijvoorbeeld de VS en Qatar. Op de lange termijn zet de EU dus volop in op duurzame energie. Om investeringen daarin aantrekkelijk te maken, wil de Commissie een grotere betrokkenheid van de burgers, zo min mogelijk administratieve hobbels en een aantrekkelijk belastingklimaat ervoor creëren.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 03/03/2022 - ...