Om zelf op te volgen: nieuwe deal EU-UK over Noord-Ierland protocol en krijgt Sunak het verkocht?

27/02/2023
 
Vandaag bezoekt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen de Britse premier Rishi Sunak in Berkshire. Het is de bedoeling dat de twee een nieuwe deal ondertekenen inzake de Brexit. Meer specifiek over het Noord-Ierland protocol.
 
Het Noord-Ierland protocol is een apart onderdeel van de Brexit, bedoeld om het goederenverkeer tussen de Republiek Ierland (EU-lid) en Noord-Ierland (onderdeel van het Verenigd Koninkrijk) te vrijwaren van douanecontroles. Maar het goederenverkeer tussen Engeland en Noord-Ierland is wel onderworpen aan douanecontroles. En dat zint de Noord-Ierse protestanten van de DUP niet. Zij weigeren daarom nu al bijna een jaar om in een nieuwe Noord-Ierse regering te stappen.
 
Onderhandelaars van de EU en het VK hebben de afgelopen weken overlegd over een oplossing van dit probleem. Die zou nu aanstaande zijn. Details worden later vandaag verwacht van Rishi Sunak, zodra hij zijn handtekening onder de deal heeft gezet samen met Von xder Leyen. Daarna moet hij de deal erdoorheen zien te krijgen in het Britse Lagerhuis. Sommige van zijn partijgenoten staan vooralsnog sceptisch tegenover de deal. Zij vragen zich onder andere af of de oplossing voldoende gaat zijn om de DUP haar verzet op te laten geven.
 
Volg alle ontwikkelingen vandaag live bij de BBC.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 27/02/2023 - ...