Baltische staten pleiten voor wijziging Europese vaccinatiestrategie

11/03/2021
 
Afbeelding invoegen
 
De ministers van Gezondheid van Estland, Letland en Litouwen hebben woensdag een brief gestuurd naar de Eurocommissaris van Gezondheid, Stella Kyriakides. In de brief vragen de ministers om een tijdelijke wijziging van de Europese vaccinatiestrategie. Vaccins zouden niet meer moeten worden verdeeld aan de hand van de bevolkingsdichtheid van een land maar naar de urgente behoefte aan vaccins, schrijven de ministers. 
 
Concreet vragen de ministers dat in de vaccinatiestrategie ook criteria als de behoefte aan vaccins, de vaccinatiegraad, het aantal besmettingen, het sterftecijfer en de verspreiding van nieuwe varianten in een land bepalen hoeveel vaccins een EU-lidstaat ontvangt. Volgens de ministers zou hun voorstel de levering van vaccins aan landen die er werkelijk om zitten te springen verbeteren en kunnen vaccins makkelijker worden herverdeeld binnen de EU zonder risico op verspilling doordat ze over de houdbaarheidsdatum zijn.
 
In hun voorstel zit uiteraard een stuk eigenbelang. Gemeten over de afgelopen 14 dagen heeft Estland de op één na hoogste besmettingsgraad ter wereld en Letland heeft de op één na laagste vaccinatiegraad binnen de EU. Alleen Bulgarije doet het nog slechter.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 11/03/2021 - ...
 

     Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft