Europese ministers Binnenlandse Zaken vergaderen vandaag opnieuw over migratie

26/01/2023
 
Afbeelding invoegen
 
Migratie blijft een hoofdpijndossier binnen de EU. In 2022 deden 924.000 mensen een asielaanvraag in de Europese Unie, 50% meer dan het jaar daarvoor. Steeds minder EU-lidstaten zijn bereid of in staat al die asielzoekers op te vangen. Vandaar dat het onderwerp migratie vandaag weer op de agenda staat tijdens een overleg van de ministers van Binnenlandse Zaken. 
 
Onder leiding van EU-voorzitter Zweden zullen de ministers gaan bespreken hoe afgewezen asielzoekers sneller naar hun land van herkomst kunnen worden teruggezonden. Momenteel keert maar zo'n 20% van hen ook werkelijk terug. De Zweden willen tijdens hun voorzitterschap sowieso vaart maken in het migratiedossier. De huidige Zweedse regering is afhankelijk van de steun van de Zweedse Democraten, een extreemrechtse partij die fel gekant is tegen de komst van nieuwe asielzoekers naar Zweden. 
 
En zo zijn er meer EU-landen die vanwege het politieke thuisfront een halt aan de migratie willen toeroepen. Het plan van de Europese Commissie om asielzoekers beter te spreiden over de lidstaten is nog steeds een dode letter. Het Dublin akkoord; asielzoekers moeten asiel aanvragen in het land waar ze als eerste arriveren, legt een te grote druk op de zuidelijke lidstaten. Vinden Italië, Griekenland en Spanje. 
 
Nederland heeft voorgesteld om collega landen die veel asielzoekers te verwerken krijgen financieel te ondersteunen. Verder pleiten de Nederlanders ervoor om meer samen te werken met de landen van herkomst. Om illegale migratie tegen te gaan, zou de EU kunnen werken met tijdelijke visa voor burgers uit die landen. Ook zou er meer in die landen moeten worden geïnvesteerd.
 
Kortom: stof genoeg om te bespreken. Of de ministers er ook uit komen, is een tweede. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 26/01/2023 - ...