'EU wil geen tweede Oekra´ne creŰren met situatie in Wit-Rusland'

24/08/2020
 
Eurocommissaris voor Buitenlandse Betrekkingen Josep Borrell heeft in een interview met El Pais gezegd dat de EU geen tweede Oekraïne wil creëren met de situatie in Wit-Rusland. 'Het probleem van de Wit-Russen is niet dat zij moeten kiezen tussen Europa en Rusland. Ze moeten vrijheid en democratie zien te verkrijgen, aldus Borrell.
 
Borrell maakt niet voor niets de vergelijking met Oekraïne. In 2014 vonden daar ook grote demonstraties plaats tegen de toenmalige regering. Europarlementariërs als Guy Verhofstadt spraken toen hun onomwonden steun uit voor de demonstranten, beloofden Europese steun en op langere termijn zelfs lidmaatschap van de EU. Dat was tegen het zere been van Rusland dat Oekraïne als zijn achtertuin beschouwt en zich ook ging mengen in de onrust. Met alle bekende gevolgen van dien. Bezetting van de Krim en een oorlog in het oosten van Oekraïne die nog steeds voortduurt. 
 
Borrell wil dus niet dezelfde fout maken met Wit-Rusland. De EU moet in gesprek blijven met Loekashenko, zegt hij. Borrell vergelijkt de positie van de Wit-Russische president met die van zijn ambtsgenoot in Venezuela, Maduro. 'Maduro en Loekashenko bevinden zich in dezelfde situatie wat de EU betreft: we erkennen de uitslag van de laatste door hen gewonnen verkiezingen niet', aldus Borrell.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 24/08/2020 - ...
 

    Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft