Krijgt de Eurogroep voor het eerst een vrouwelijke voorzitter?

25/06/2020
 
Spanje heeft vicepremier Nadia Calvino voorgedragen als kandidaat-voorzitter voor de Eurogroep. Zij is minister van Economie in de regering Sanchez. Alhoewel Calvino namens de PSOE in de regering Sanchez zit, is zij geen lid van de PSOE.
 
Spanje is momenteel ook nog in de race voor de post van hoofd van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Daarvoor heeft het de minister van Buitenlandse Zaken Arancha Gonzalez Laya gekandideerd. Mogelijk zal premier Pedro Sanchez moeten gaan kiezen welke van de twee posten hij het belangrijkst vindt om een Spanjaard de functie te laten bekleden. 
 
De huidige voorzitter van de Eurogroep, de Portugees Marfio Centeno, heeft aangegeven geen tweede termijn van 2 1/2 jaar te ambiƫren. Landen kunnen nog tot eind van deze dag kandidaten voordragen. De voorzitter van de Eurogroep leidt de vergaderingen van de 19 landen die de euro als gemeenschappelijke munt hebben. Voormalig Nederlands minister van Financiƫn Jeroen Dijsselbloem bekleedde de post van januari 2013 t/m januari 2018. Calvino zou de eerste vrouwelijke voorzitter kunnen worden.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 25/06/2020 - ....
 

       Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft