Wat moet/kan Europa doen tegen de stijgende energieprijzen?

06/10/2021
 
Afbeelding invoegen
 
In alle EU-lidstaten stijgen de energieprijzen fors. In België bijvoorbeeld is een gezin op jaarbasis nu al meer dan 700 extra kwijt aan gas en elektriciteit. Wat daaraan te doen en kan/moet dat niet op Europees niveau gebeuren? Volgens De Tijd is dat nog niet zo eenvoudig.
 
Alle landen binnen de EU willen iets doen om de stijgende energieprijzen tegen te gaan. Dat is niet het probleem. Maar zoals altijd kijken de diverse lidstaten naar verschillende oplossingen. Zo stelt Spanje voor gas aan te kopen in groepsaankoop, net als met de coronavaccins is gebeurd. Op die manier zouden de landen samen betere, lagere prijzen kunnen bedingen bij de energieleveranciers. Energiebedrijven zijn echter privébedrijven en zo'n gezamenlijke aankoop zou lastig in Europese wetgeving zijn te gieten. Frankrijk vraagt om een ontkoppeling van de gas- en elektriciteitsprijs. Voor elektriciteit zou een apart prijsmechanisme moeten komen. De meeste Zuid-Europese landen zien verder wel iets in het aanleggen van een grote Europese gasreserve.
 
De Europese Commissie stimuleert de afzonderlijke landen om op korte termijn maatregelen te nemen en biedt daartoe ook financiële ruimte. Volgende week komt de Commissie met een 'menukaart aan maatregelen' waaruit de lidstaten kunnen kiezen. Voor de middellange termijn voorziet de Commissie mogelijkheden voor fundamentele aanpassingen. Welke dat zijn, is nog niet bekend.
 
Wat doen Nederland en België ondertussen aan de forse stijging van de energieprijzen? De regeringen in beide landen zijn er wel mee bezig, maar besluiten zijn nog niet gevallen. De federale regering in België wil daar dit weekend toe komen. Die maatregelen worden dan onderdeel van de federale begroting voor 2022.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 06/10/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft