Europees Parlement vraagt om herziening strategie jegens Rusland

17/09/2021
 
Afbeelding invoegen
 
Dit weekend zijn er parlementsverkiezingen in Rusland. De algemene verwachting is dat deze niet eerlijk zullen verlopen. Oppositieleider Navalny zit immers gevangen, zijn partij is verboden. De overige oppositie moet vrezen voor fraude. Het Europees Parlement vindt het daarom tijd voor een nieuwe Europese strategie jegens Rusland en heeft een tekst met een oproep daartoe aangenomen.
 
Concreet vraagt het EP aan de Europese Commissie meer samenwerking te zoeken met partners om democratie in Rusland te bevorderen. Die partners zijn uiteraard de VS, maar ook landen rondom Rusland zoals Georgië en Oekraïne. Wanneer deze laatste twee landen democratischer worden, zal dat ook het democratische proces in Rusland helpen, is de gedachte.
 
Verder vindt het EP dat een einde moet worden gemaakt aan de illegale geldstromen vanuit Rusland richting de EU, dat Russische mensenrechtenorganisaties en -activisten meer steun verdienen en dat Europa de afhankelijkheid van Russisch olie en gas drastisch moet verminderen.
 
De speciale rapporteur inzake Rusland, de Litouwer Andrius Kubilius, is ervan overtuigd dat Rusland een democratie kan worden. Maar niet onder Vladimir Poetin. Hij wil dan ook dat de EU duidelijk haar steun uitspreekt aan de Russische bevolking. Mochten de parlementsverkiezingen dit weekend inderdaad frauduleus verlopen, moeten wat Kubilius betreft sancties volgen. Hij denkt dan aan het weren van Russische parlementariërs uit bijvoorbeeld de Raad van Europa. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 17/09/2021 - ...